Jeg er solo-forælder: Hvordan holder jeg mit barn ude af institution?

Forleden delte jeg en story om at jeg forsøgte at hjælpe en solo-mor, der havde kontaktet mig mhp. sparring om hendes muligheder for at holde sit barn ude af institution.

Og det fik min indbakke til at gløde – og selvfølgelig gjorde det dét.

For hvis det er svært for familier med kernefamiliestruktur at holde deres små børn ude af institution, kan det jo føles noget nær umuligt at få det til at lykkes som solo-forælder.

Dét er SÅ unfair at det faktisk gør mig decideret vred.

Som solo-forælder står man med hele ansvaret i dagligdagen selv og tilmed også ansvaret for at få samarbejdet med en eventuel co-parent til at fungere. Og så kommer hele institutionaliseringsspørgsmålet lige oveni, hvilket ikke er småting.

OG så skal du jo også lige passe dit fuldtidsarbejde, holde dit hjem, nære dig selv, så du kan være der for dit barn også – ikke?

NEJ. Det skal være muligt at sætte omdrejningerne i hamsterhjulet NED, mens børnene er små.

Jeg har forsøgt at samle så mange brugbare tips som muligt, for at få hverdagen til at hænge sammen som solo-forælder, uden at være nødsaget til at sende dit barn i institution. Alternativt så lidt institutionsliv som muligt.

Du får dem opdelt nedenfor…

Påbegynd uddannelse

Mange uddannelser kan tages som fjernstudier med mødepligt ganske få gange pr semester. SU-indtægten kan i øvrigt suppleres med (ufaglært) døgnarbejde (se nedenfor), og du vil stadig kunne holde dine børn ude af institution. Der kan også søges legater, SU-lån og slutlån som supplement til SU’en. Se mere her og her.

Nedenfor er et par eksempler på, hvad du kan overveje ift. at påbegynde uddannelse:

Hvis du ikke har en studentereksamen, kan du fx tage HF enkeltfag som fjernstudie på SU. Hvis du har taget en studentereksamen, giver nogle uddannelsesinstitutioner muligvis alligevel mulighed for at du kan tage nogle af fagene om, for at forbedre dit snit. Ring til studievejledningen på den uddannelsesinstitution, der varetager uddannelsen i dit nærområde – de kan hjælpe dig ift. din specifikke situation. 

Nogle læreruddannelser kan tages delvist – eller 100% digitalt. Dog vil der være praktikperioder, hvor det er nødvendigt at møde op. Tal med studievejledningen på uddannelsen i dit nærområde om dine muligheder. Nogle steder kan man læse offentlig administration, hvor man kun skal møde op fysisk et par gange om måneden.

Socialrådgiveruddannelsen kan også nogle steder tages digitalt, med undtagelse af eksamener og praktikperiode.

Nogle steder kan man læse offentlig administration, hvor man kun skal møde op fysisk et par gange om måneden.

Bliv privat dagplejer

Det stikker i mit hjerte at skrive det, fordi jeg er imod institutionalisering af små børn, men hvis det var min eneste mulighed for at holde mine børn hjemme, ville jeg gøre det. Og måske kan du være hende/ham, der hjælper en anden forælder, der bare ikke kan få det til at hænge sammen med at være hjemme, og derfor desperat søger en pasningsordning med god normering hos én, de deler værdier med.

Du kan evt. gå sammen med en veninde/ven med ønske om at holde barn ude af institution. Det er altid dejligt med støtte.

Ring til din kommune for at høre om dine muligheder for at starte en privat pasningsordning i dit eget hjem.

Tilskud til pasning af eget barn

Undersøg om din kommune giver tilskud til pasning af eget barn. Husk at hvis du modtager tilskud, er det ikke muligt for dig at tjene yderligere ved siden af.

Calljob/freelance

Undersøg muligheden for call-jobs, fx Markmann eller freelancejobs, fx som korrekturlæser, skribent, search engine evaluator, oversætter, social media ekspert, digital personlig assistent etc.

Der findes mange databaser, man kan oprette sig på som freelancer, hvor virksomheder så kan finde dig. Brug lidt tid på at researche dine muligheder.

12-timers/døgnvagter

Overvej om du kan bruge din uddannelse og erhvervserfaring til at arbejde hjemmefra/i weekenderne/om aftenen. Hvis ikke din faglighed giver dig mulighed for det, kan du overveje at skifte karrierespor i en årrække.

Uanset hvad du er uddannet, er det muligt at tage ufaglært arbejde i en anden branche, der gør at du kun skal arbejde en-to gange om ugen, for at hive en fuldtids- eller bare en tilstrækkelig løn hjem. Fx som handicapmedhjælper, pædagogmedhjælper, sygeplejerske eller lignende, hvor det er muligt at få døgn- eller 12-timers vagter. Er du i en situation, hvor dine børn har samvær med en co-parent, kan du være heldig at få et job, hvor du kan arbejde mens dit barn er på samvær. Mulighederne er mange, hvis man bare er lidt kreativ, og ligger job-snobberiet på hylden for a while.

Og ja, jeg ved godt, dette kræver at du har netværk, der kan hjælpe dig (fx co-parent, bedsteforældre, veninder/venner eller lignende). 

Og husk alt dét, du IKKE skal bruge penge på

Nemlig de poster, du automatisk sparer på, når du ikke fysisk er ude på arbejdsmarkedet, men istedet arbejder hjemmefra. Disse kan fx være:

Betaling til daginstitutioner

Brændstofforbrug/offentlig transport udgifter: selvom man måske stadig kører til legeaftaler/legestuer/grupper etc, er forbruget af brændstof/offentlig transport ofte lavere, end hvis man kører til/fra arbejde hver dag.

Tøjforbrug: fordi man ikke behøver workwear for at bage boller, lege og bare være.

Overvej om det er nødvendigt for dig at betale til fagforening – muligvis også a-kasse. Men sæt dig GODT ind i reglerne for ind-/udmelding og tal altid med din fagforening og a-kasse om dine muligheder og din specifikke situation først. Arbejder du fx freelance er det ikke nødvendigt at være medlem af a-kasse/fagforening før din indtjening når mindst 20.000 kr/md, fordi a-kassen koster det samme uagtet din indtægt, og fordi det som freelancer er vanskeligt at dokumentere at man nu er arbejdsløs og derfor er berettiget til at modtage dagpenge. Derfor risikerer du at spilde penge på kontingent, der ikke nødvendigvis redder dig i en periode uden freelanceopgaver. Omvendt er der altid faktorer, der skal tages med, når man melder sig ud. Så RING til din fagforening, inden du foretager dig noget!

Er du solo-forælder, der er lykkes med at holde dit barn ude af institution?

Og vil du dele med andre, der ønsker det samme, hvordan du får det til at hænge sammen økonomisk (og således også praktisk)? Send mig en mail på info@kulturkritiskforum.dk

Der er mange, der har brug for eksempler på hvordan det KAN lykkes!