Kan mad revolutionere verden?

Foto: Ella Ollson via Unsplash

Det kan måske virke besynderligt at finde opskriftindlæg på Kulturkritisk Forum, men hæng på, for der er en mening med galskaben!

Jeg anser nemlig dét at ændre vores forbrugsvaner som en væsentlig del af dét at revolutionere måden, vi tænker – og praktiserer omsorg på. Det, vi spiser, er interessant i det perspektiv af flere årsager. Fx er husholdning – og madlavning en stor del af det, vi allesammen bruger vores penge på. At forbruge omsorgsfuldt er derfor (også) at forbruge bevidst, når vi handler, kokkerer og spiser.

Uagtet om man som person synes, det er okay at spise dyr, eller ej, er det et perspektiv i måden, vi behandler dyrene på, inden vi spiser dem. For at sige det mildt, behandles langt de fleste (og det er mange millioner dyr) aldeles uværdigt, som det er nu.

Det koster desuden rigtigt meget i CO2-aftrykket at vi spiser så meget kød og animalske produkter (læs fx artikler fra The Guardian her og her). For nyligt bragte The Economist en artikel om et nyt studie fra Oxford University og University of Minnesota. Studiet viste – blandt andet – at hvis 2/3 af alles måltider er veganske (det vil sige helt fri fra animalske produkter), vil det sænke CO2-udledningen forårsaget af produktion af madvarer med 60 %. Du behøver altså ikke at gå full-blown-vegan, for at være med til at lette presset på vores klode, hvis det ikke giver mening for dig. Du kan læse hele artiklen fra The Economist her.

Men skal vi så allesammen være veganere nu?

Det her handler ikke om at prædike veganisme. Det handler om at give inspiration til at leve mere klimavenligt. Hvordan det giver mening for dig at leve, ved kun du.

Selv lever jeg ikke 100% plantebaseret. Jeg spiser stadig ind imellem æg og ost. Det perfekte er det godes værste fjende. Med det mener jeg at det her ikke skal resultere i en værdikamp mellem kødspisere og veganere – det er komplet uinteressant og gavner ikke sagen; omsorgsrevolutionen.

Jeg vil hellere fokusere på noget andet. Nu ved vi, det hjælper, når vi alle rykker os lidt.

Foto nedenfor af Creatv Eight via Unsplash

Nyt fokus på Kulturkritisk Forum: Omsorgsfuld mad

De fleste af os er vokset op med at spise meget kød og animalske produkter. Det er en del af vores kultur og historie, for rigtigt mange af os. Derfor kan det også være svært at løsrive sig fra at tænke mad og opskrifter med kød og animalske produkter som udgangspunkt.

Derfor vil I fremover også kunne finde inspiration til klimavenlig mad – eller ‘omsorgsfuld mad’, som jeg kalder det. Brug det – eller lad være – som det passer dig. Der er plads til alle! Tiltaget er ment som kærlig inspiration til at tænke omsorg ind i madforbruget.

Du kan følge hashtagget #omsorgsfuldmad på de sociale medier, hvis du vil vide mere.

Har du lyst til at bidrage til udbredelsen af omsorgsfuld mad? Hvis du brænder for mad med ingen – eller megen lidt animalske produkter, og har lyst til at dele ud af din viden, opskrifter og erfaring gennem Kulturkritisk Forum, hører jeg gerne fra dig på info@kulturkritiskforum.dk