Tager små børn skade af at komme i institution?

Foredraget ‘Tager små børn skade af at komme i institution?’ tager bladet fra munden, og går head-on med den ultimative afvigelsesmanøvre, når snakken falder på institutionalisering af småbørn, og hvorvidt det nu er sundt eller ej. “Men du kan ikke bevise at vi tager skade af det!”.

Det har jeg ladet komme an på en prøve, så i dette foredrag præsenteres du for forskning, der sandsynliggør at institutionalisering af småbørn ikke er den solskinshistorie, det gøres til at være. Faktisk har de studier, du vil høre om i dette foredrag årtier på bagen.

Hvorfor taler vi ikke om dét?

Jeg vil gøre op med den afvisning af debatten omkring institutionalisering af småbørn, der sker, når vi tyr til argumentet: “Jamen, du kan ikke bevise at de tager skade af det!”

Og gør op med det, dét gør jeg i dette foredrag, ud fra et evidensbaseret og etisk grundlag

Foredraget ‘Tager små børn skade af at komme i institution?’  stiller – og undersøger seks spørgsmål om effekten af institutionalisering på småbørns følelsesmæssige sundhed.

Jeg tror, de fleste forældre kan genkende de her spørgsmål – det ved jeg i hvert fald, jeg kan.
Nogle af dem har vi måske selv spekuleret over.
Andre kender vi, fordi vi har drøftet dem med vores omgangskreds.

Du får de 6 spørgsmål fra foredraget neden for. Svarene – og meget andet – bliver du præsenteret for i foredraget ‘Tager små børn skade af at komme i institution?’. Se neden for i den grønne kasse, hvordan du køber adgang til foredraget.

Få adgang til foredraget i online udgave ved at overføre 125 kr via Mobilepay til tlf. 2115 9159. Angiv din e-mail adresse i emnefeltet, når du overfører. Så modtager du et link til foredraget. NB! Foredraget må kun deles med medlemmer af husstanden. Copyright tilhører Kulturkritisk Forum.

Du kan også booke mig til at holde foredraget live – skriv til mig på info@kulturkritiskforum.dk

Og så til spørgsmålene, som foredraget undersøger:

Spørgsmål 1: Medfører den samlede mængde tid, babyer og småbørn tilbringer i dagpleje, vuggestue og børnehave, følelsesmæssig skade?

Det har vi vist alle tænkt over…

Spørgsmål 2: Hvis det er tilfældet at den samlede mængde tid tilbragt i institution medfører følelsesmæssig skade for børnene, er denne følelsesmæssige skade så forårsaget af at institutionerne er af lav kvalitet eller er institutionalisering af småbørn skadelig, også selvom institutionerne er af god kvalitet?

Her skal vi tale evidensbaseret om blandt andet minimumsnormeringer kontra institutionaliseringsfænomenet i sig selv

Spørgsmål 3: Hvis der kan dokumenteres følelsesmæssig skade, kan det så være forårsaget af lav forældreevne snarere end at børnene har været i institution? Med andre ord: Benytter forældre med lav forældreevne sig mere af daginstitutioner, således at man kan konkludere at den følelsesmæssige skade er forårsaget snarere af den lave forældreevne end af institutionaliseringen i sig selv? 

Et spørgsmål formuleret af adskillelseskulturen, hvor det er forældre og barn, der er roden til problemet, når børn mistrives – adskillelsesretorik!

Spørgsmål 4: Kan der være tale om at der er et bestemt antal timer, børn tilbringer i institution, der gør institutionaliseringen skadelig for dem? Fx er en deltidsplads i institution mindre skadelig end en fuldtidsplads?

Kender du også den? Det spekulerer rigtigt mange forældre på, når de forsøger at få alle ender til at mødes…

Spørgsmål 5: Har det nogen betydning hvor gammel barnet er, når det starter i institution? Fx om barnet er 1 år eller 9 måneder, eller om barnet er afsted i en periode og derefter tages hjem igen?

I adskillelseskulturen er et barn jo top-klar til institution, når det er 18 måneder – og de fleste starter faktisk omkring 10 mdr alderen. Men hvad siger forskningen til dét?

Spørgsmål 6: Hvis der kan konstateres følelsesmæssig skade hos barnet pga. institutionalisering, heler denne skade så over tid eller bliver den værre? Under hvilke forhold bliver skaden henholdsvis bedre eller værre?

Et spørgsmål til alle os forældre, der har taget vores børn hjem, og nu har mavepine over den adskillelse, vi engang levede under.

Det er ikke småting, vi skal have på bordet i det her foredrag, der har som ultimativt formål at: 

Nuancere debatten og adskillelsesretorikken omkring institutionalisering af småbørn i DK.